ZWANGER EN GEEN ROZE WOLK?

Het heeft even een tijdje geduurd na mijn laatste blog, maar we zijn er weer! Zoals de meeste weten ben ik momenteel in verwachting van ons derde wondertje. Zwanger zijn is misschien wel het mooiste wat ik heb mogen ervaren. Nieuw leven in je buik. Hoe spannend! En hoe super leuk, maar wat ben ik ziek geweest. En wat voelde ik me regelmatig slecht. En al die tijd had ik het gevoel dat daarover niet gesproken mag worden. Ik hoorde mensen in mijn omgeving al denken en zeggen: “jullie wilden een derde kindje”of “je moet blij zijn dat het je gegund is”. Maar waarom zo taboe? Dat vraag ik me nu dus af….

Je moet blij zijn dat het je gegund is…

Hoezo geen roze wolk?

Er heerst nog steeds een taboe op het feit dat je niet op die bekende roze wolk zit. Het niet ervaren van geluk, de roze wolk of extreme blijdschap, staat los van de blijdschap van de komst van een kindje. De opmerking zoals: ““jullie wilden een derde kindje” of “je moet blij zijn dat het je gegund is” zijn zo zinloos.

Veel oorzaken kunnen leiden tot het niet gelukkig zijn tijdens de zwangerschap. Zelf was ik veel ziek, had een ontzettend lage bloeddruk, voelde al snel de bekende bandenpijnen en de extreme warmte van de afgelopen zomermaanden werkten ook niet mee. Wat wellicht ook voor kan komen is de prenatale depressie. De meesten zullen de postnatale depressie kennen welke ontstaat na de bevalling. Maar een stuk minder bekend is dat een depressie ook al kan ontstaan tijdens de bevalling.

Er verandert zoveel aan je lichaam tijdens een zwangerschap dat dit heel intensief is. Je lichaam draait overuren, maar je hoofd wellicht ook. Ik kon in het begin van de zwangerschap uren malen over de meest simpele zaken. Maar ik kon me ook ontzettend druk maken over het feit dat ik al 2 gezonde kindjes had, een heel mooi, fijn en zorgeloos leven heb en wat me bezielt om dit in te ruilen voor een heleboel onzekerheden van een derde zwangerschap. En die gedachtes vervolgens, maakte mij met de week onrustiger. Na een goed gesprek met een ervaringsdeskundige (moeder van 3) begreep ik al snel dat ik niet de enige was met al deze vragen.

Mijn tip: maak het bespreekbaar. In mijn omgeving vond ik dat zelf heel lastig en merkte ik dat er weinig ruimte voor was. Maar mijn verloskundige heeft me prima opgevangen en ook alles er aan gedaan om me hierin te helpen. En nu… geniet ik volop! Nog een aantal maandjes genieten van al dit moois wat groeit in mijn buik!

 

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Een gedachte over “ZWANGER EN GEEN ROZE WOLK?”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.