EEN DAG UIT MIJN LEVEN… ALS ONLINE MARKETEER

De afgelopen maanden krijg ik steeds meer vragen over wat ik nu precies doe de hele dag? Als ik hen vervolgens vertel dat ik Online Marketeer ben bij een grote internationale organisatie en dat wij vanuit het hoofdkantoor voor een heel onafhankelijk dealernetwerk door heel Europa proberen marketing te bedrijven, dan haken er veel mensen af. Meestal blijf ik bij het antwoord wat een manager in mijn organisatie eens zei in een meeting: “ze doen wat slimme dingen in Google”.  Maar heel eerlijk, dan doe ik mezelf en mijn collega’s echt te kort. Er komt zoveel meer bij kijken, dat die “slimme dingen in Google doen” nog wel het meest eenvoudige is.  😉 In dit artikel krijg je een kijkje in mijn “keuken”.

 

Traditionele marketeer naar Online Marketeer

Sinds ik afgestudeerd ben heb ik altijd in een marketing gerelateerde functie gewerkt. Ooit begonnen als medewerker op een marketing afdeling, wat voornamelijk in hield dat ik heel de dag operationeel (handjes) werk aan het doen was. In die periode was dat nog folders & flyers maken, events organiseren, goodies uitzoeken en de website updaten met de juiste teksten. Uiteindelijk ben ik uitgegroeid naar een online marketeer die graag samen met de mensen in mijn team een online strategie neerzet om de doelstellingen van de organisatie te behalen.

Wat is een online marketeer?

De definitie hiervan is breed. Elke organisatie geeft een andere invulling aan deze functietitel. Dat maakt ook direct dat de functientitel wat mij betreft: oooh zooo NIET belangrijk is. Ik weet dat veel mensen daar anders over denken, maar laten we eerlijk zijn… ik krijg een goed gevoel als ik naar huis rijd van mijn werk over de resultaten die ik heb bereikt, of ‘the hard lessons learned’ die dag, dan van mijn functietitel. Maar goed, dat terzijde. Een online marketeer houdt zich bezig met online marketing. Je kunt bijvoorbeeld bezig zijn met het inzetten van marketing campagnes (reclame maken) op Facebook, LinkedIn (social) of het maken van campagnes in Google Adwords. Maar het gaat veel verder dan dat. Je richt je ook op doelgroeponderzoeken, uitgebreid onderzoek doen naar de zoekwoorden in Google en traffic genereren naar je platform.

Focus

Ik ben niet meer “de handjes” van het marketing team, maar houd me voornamelijk bezig om focus te houden deze doelstellingen te behalen. Met een goede en heldere focus kun je gemakkelijker deze doelstellingen behalen. Ik adviseer en help mijn divisie om een en online marketing strategie neer te zetten om onze doelstellingen te behalen. Een goede online strategie draait om focus. Met een goede focus kun je gemakkelijker doelstellingen bereiken. Ik help mijn divisie om een goede totaal online strategie neer te zetten en dusdanig te implementeren, dat het operationele marketing team in staat is dit door te vertalen naar de andere +/- 17 landen waarin we actief zijn. Ik focus met niet (alleen) op een lopende Google Adwords campagne, of op een Facebook post, maar ik vergroot het bestaansrecht van ons team, mijn vak en de organisatie. Dat betekent in mijn geval dat ik zo’n 80% van mijn tijd  besteed aan vraagstukken en brainstormen we wat de next stept zullen zijn voor de organisatie op langere termijn. De overige 20% van mijn tijd besteed ik aan het maken van contentplannen, het overdragen van mijn learnings naar mensen uit mijn team, het analyseren van campagnes etc.

Ochtend

Wanneer ik op kantoor kom, praat ik eerst met mijn teamleden bij wat er tijdens mijn afwezigheid is veranderd. Ik werk part-time en dit korte moment van bijpraten is heel waardevol. Ik ken de organisatie, de teamleden en de collega’s zo goed, dat we vaak aan een aantal woorden genoeg hebben. Hoewel we ook houden van een uitgebreide social talk  😉
Ik pak een kop thee en ga aan de slag met mijn mailbox. Ik vind het prettig als ik direct zicht heb op vraagstukken of brandjes die geblust moeten worden. Hoe wel ik van die laatste steeds minder krijg, omdat de invulling van mijn functie het afgelopen jaar flink veranderd is. Ook check ik onze social kanalen (Facebook, LinkedIn, Instagram, Google & YouTube) en check ik diverse online marketing, eCommerce en digital marketing platforms opzoek naar het laatste nieuws, trends en facts op marketingvlak.
Tijd voor een wekelijk Skype gesprek met ons externe Fullservice Online Bureau. Sinds een jaar, werk ik met een nieuwe partij en dat brengt nieuwe ideeen, een andere kijk op campagnes etc. Super leuk, maar we moeten wennen aan elkaar. Het Skypen helpt om betrokkenheid te blijven houden.
Tijd voor mijn lunch en even een frisse neus halen!

Great things will happen!

Na de lunch ga ik verder met het budget. Hoever staan we, wat kunnen we nog spenderen en vooral… hoe gaan we dit inzetten. Het budget is een enorme post en ik voel me er verantwoordelijk voor alsof het mijn eigen centjes zijn. Met elke bedrag dat ik uitgeef, kan ik met recht zeggen dat het met mijn eigen geld ook zo was gegaan. Uiteraard hebben we onderling wel eens discussie hoe het budget in te zetten, maar wanneer mijn gevoel er niet goed bij is, ventileer ik het direct aan onze manager. Samen komen we er altijd uit! Dat is ook meteen de kracht van ons team.
Tijd om nog even aan de contentplannen voor het komende half jaar te werken. Great things will happen, dus ik zorg dat ik super voorbereid ben en dat ik een dusdanig goed plan kan opleveren waar ik met trots op kan terugkijken. Ik werk in een op marketing gebied traditioneel gedreven organisatie. Dat maakt de weg van de digitale transformatie niet altijd even makkelijk. Sterker nog, het is eigenlijk best lastig. Maar we maken stappen en soms zou ik sneller willen gaan, maar als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan zijn er zoveel veranderingen op marketingvlak geweest. Een andere stijl in onze fotografie, een andere tone-of-voice toegepast op de specifieke doelgroep, onderzoeken gedaan naar ons publiek, van het uitsturen van een hard copy flyer en wat e-mailmarketing naar een het bieden van een goede- of nog beter- geweldige klantervaring over de verschillende kanalen heen. We focussen ons op deze klantervaring, niet meer op het kanaal alleen. Klanten zijn geen kanaaldenkers. De klantervaring is een aaneengesloten proces, geen wirwar van puzzelstukjes die hij zelf in elkaar moet gaan puzzelen. Klinkt logisch toch? Toch hebben we veel weerstand gekregen. Nog steeds eigenlijk. Waarom moeten authentieke beelden gebruiken in plaats van de opgepoetste fake foto’s die al jaren gemaakt worden? Waarom willen we echt transparant zijn over onze service, onze producten en bedrijfsprocessen in een digitale wereld waarin je alles kunt vinden wat je maar wilt? Tegenwoordig gebruik ik de quote uit De Luizenmoeder vaak. “Dat vinden wij helemaal niet raar, dat vinden wij gewoon heel bijzonder.” 😉

Ik check nog even mijn laatste mail, bekijk wat er de komende dagen op de agenda staat aan afspraken. Tijd om naar huis te gaan. Tijd om te gaan starten aan mijn eenmanszaak: kinderen opvoeden en het huishouden runnen  😉

Wat is jouw job?

Volg jij mij al op Facebook & Instragram?

 

 

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.