SKIËN MET DE ALLERKLEINSTE?

Om bij weg te smelten, al die kleintjes die helemaal ingepakt de pistes afkomen. Zo aandoenlijk en zo stoer! Wij houden enorm van de wintersportvakanties en genieten echt van deze trips. Sinds een aantal jaren gaan onze kids natuurlijk ook mee. Helemaal leuk! Maar hoe weet je nu wanneer je kindje klaar is om op skiles te gaan? En waar let je dan op en houd je dan rekening mee? Ik neem je mee in ons avontuur!

Leeftijd

De meeste skischolen hebben een peuter / kleutergroepje. Kinderen tussen de 3,5 en 5 jaar oud kunnen op een speelse manier de beginselen van het skiën leren. De meeste skischolen zijn hier helemaal op ingericht en hebben verschillende leuke kinderactiviteiten gepland zijn. We hebben met kerst gezien dat bij de skischool in Lermoos de allerkleinste tussen de middag en soort van snuffellesje kunnen krijgen. De skileraar of lerares gaat dan met de “mini’s” heel leuk en vrijblijvend te werk. Dae heeft met kerst ook 2 x een uurtje zo’n les gevolgd. Zij was nog geen drie jaar, maar wilde graag net als grote broer Sten op de latjes staan. We hebben echt genoten van haar snoetje. Zo trots als een pauw dat ze ook het bergje op skietjes af mocht komen. Nu denk je misschien, is dat niet veel te jong? Bij jonge kinderen is de motorische ontwikkeling nog in volle gang. Het ene kind is verder dan het andere. Iedereen leert op zijn eigen tempo. Wij hebben niet gekeken naar een bepaalde leeftijd. Deze skischool had de mogelijkheid om een uurtje te kunnen lessen en Dae had zichtbaar veel plezier in het skiën. We hebben echt per dag beoordeelt en haar gevraagd of ze weer op les wilde. Afgelopen krokus vakantie heeft ze bijvoorbeeld wel op haar skietjes gestaan en een paar keer wat gegleden, maar verder niet gelest. Ook prima… We bekijken hete gewoon per dag.

De les

De beginnertjes starten op de kinderweide van de skischool. Hier worden spelletjes gedaan, gedanst en gespeeld. Alles om elkaar en de ski’s te leren kennen. De ski’s zelfstandig aan en uit doen, lopen en stukjes glijden met 1 ski, dat soort activiteiten. Er wordt veel aandacht besteed aan glijden en balans houden. Dat heb je natuurlijk nodig om überhaupt overeind te blijven ;). Vervolgens leren ze het remmen in een pizzapunt. Na een aantal dagen kunnen sommige al wat bochtjes maken. Maar ook hier geldt hetzelfde, ieder kindje op zijn of haar eigen manier en tempo. Het moet wel leuk blijven!

 

Skischool en leraren

In grote skidorpen zijn vaak meerdere skischolen. Let bij het selecteren van een skischool niet alleen op de prijs. Het belangrijkste is misschien nog wel de locatie van de kinderweide. Andere factoren waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld de lestijden, kun je dagdelen boeken of alleen hele dagen, hoe is het middageten geregeld etc.

De meeste skigebieden hebben leraren die Nederlands spreken. Wij hebben zelf ervaren dat het erg fijn is voor de kinderen om een Nederlands sprekende leraar te hebben. Het is fijn wanneer ze elkaar goed begrijpen. Zeker wanneer je kindje misschien wat onzeker is. Sten heeft ook een Duits sprekende leraar gehad, zat met alleen maar Duitse kinderen met een leeftijdsverschil van 5 jaar in een klasje. Nou, geloof me… het plezier was binnen 1 dagdeel al stukken minderen. Wij hebben dan ook snel besloten om hem terug te laten plaatsen naar een lager niveau, maar wel met kindjes van zijn eigen leeftijd en een Nederlandse skileraar. Gelukkig had hij snel het plezier weer terug gevonden.

Laatste tips

Zorg voor goede kleding en materialen. Een wintersport vakantie is al een dure bezigheid, bespaar niet op deze dingen. Je vakantie valt echt in duigen wanneer je kids koude handen en voeten hebben. Wij hebben daarom voor ze kwalitatief goede wanten en sokken. Je betaalt inderdaad wel iets meer, maar we hebben ook ervaren wat het verschil anders is. Zelf zweer ik bijvoorbeeld bij de skisokken van Falke. Heel de familie inmiddels dus op Falke sokken 😉  Zorg voor een goed passende skischoen en droog ze elke dag op de schoenverwarming. Eventueel kun je de binnenschoen er nog uithalen.

Er zijn nog zoveel meer tips om te delen! Overweeg je binnenkort of misschien wel volgend skiseizoen om je kids naar de bergen te gaan? Zorg dat je goed voorbereid bent! Kindjes blij, ouders blij. It’s as simple as that! 🙂

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.