HET LEED DAT ZWEMLESSEN HEET

Kijk, niemand die mij hier OOIT voor heeft gewaarschuwd. Zwemlessen… Broeierige inspiratie loze ruimtes, huilende kinderen, onmogelijke korte zwemtijden, nukkige chagrijnige ouders. Iedere ouder krijgt er mee te maken! Kan iemand mij dan uitleggen waarom de meeste zwemscholen hier nog nooit iets leuks van hebben geprobeerd te maken voor de ouders?

Mijn eerste keer

In ons dorp is weinig keus aan zwemscholen. Bijna op de automatische piloot koos ik jaren geleden, zoals vele in het dorp voor de zwemschool waar de meeste naar toe gaan. En zo begon ik, of eigenlijk ons manneke aan de eerste zwemlessen. Bij binnenkomst herkende ik direct de voordeur, het entree, het te steile enge trapje, de kleedhokjes. Maar het meest herkende ik nog wel de temperatuur. Bloedheet! Okay, de volgende keer maar iets minder warm aankleden als we naar de zwemles toe gaan. Vol goede moed daalde ik een ander trapje af, slingerde de deur open en werd direct door de badjuf net iets te bot toegesproken. “De deur dicht! Alle warmte gaat eruit! Je MOET wachten totdat hij wordt opgehaald.” Wat een warm welkom voor 100 euro per periode. Dat noem ik nou niet echt een positieve klantervaring. Mijn eerste zwemles was eigenlijk alles behalve een vriendelijk goed geïnformeerd ontvangst.

Nog een lange weg te gaan

Vol enthousiasme starten we in het extra-versneld-zwemmen-programma. 2 keer per week een uurtje zwemmen, waardoor we in een redelijk rap tempo misschien klaar zouden zijn met het leed dat zwemlessen heet. Al snel werd dit terug geschroefd naar 2 x per week een half uur. Tegenslag op tegenslag kregen we te verduren. Oorontstekingen, buisjes, arm gebroken, weer oorontstekingen etc. Het zicht op de diploma’s bleef maar opschuiven. Gelukkig had Sten geen hekel aan zwemmen, maar telkens schoven zijn zwemgenootjes door naar een ander badje en moest hij hetzelfde badje overdoen of kon een aantal weken niet zwemmen.

Loedermoeders

En dan de loedermoeders. Of eigenlijk ouders…. “Is je zoontje nog steeds aan het zwemmen voor zijn A-diploma?” “Ach, zit je zoontje nog steeds in badje 2? Ons Pietje mag volgende week op voor zijn diploma!” “Wat zijn jullie al tijden bezig hè?” Niet te doen… Ik heb vaak op mijn wang moeten bijten en heel vaak diep moeten zuchten. Kijk, dat ik zwemlessen en kriem vind, wilt nog niet zeggen dat we continue kinderen met elkaar moeten vergelijken, toch? Ieder zwemt op zijn of haar eigen manier en tijd.

Tips

Heb jij een kindje wat binnenkort gaat starten?

  1. zoek een fijne zwemschool. Loop niet achter de kudde aan en kies niet alleen maar voor de dichtstbijzijnde, maar kies bewust een fijne goede zwemschool die bij je past en waar jij ook een goed gevoel bij hebt. Je brengt er genoeg tijd door en geld heen om er een positieve ervaring aan over te houden.
  2. Houd rekening met je kleding. Het is bloedje heet, neem dat nu van me aan!
  3. Geen strakke kleding. Warme net afgedroogde kinderlichaampjes en leggings, skinnies gaan niet samen. Voor je kind niet fijn, maar voor jezelf nog veel minder, geloof me  😉
  4. Denk goed na over het tijdstip waarop je je kids wilt laten zwemmen. Juist op een “korte” schooldag? Besef je dan dat het speelmiddagje er wellicht bij in schiet. Zaterdagochtend? Lijkt mij heerlijk! Alhoewel?? Feestje gehad de avond ervoor?  😐

Next time

1 ding is zeker…De volgende keer ga ik het anders doen. That’s for sure! Dat ga ik opzoek naar  een modern zwembad waar je als ouders ook even heerlijk kunt genieten van een Latte Macchiato, terwijl je ondertussen je social media bijwerkt en af en toe een blik kunt werpen om te kijken hoe gaat het zwemmen vooruit gaat. Waar je stiekem plannen maakt wat je met je tijd kunt gaan doen na het behalen van de diploma’s. Bestaan deze eigenlijk wel? 😉

 

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.