(TE) GEKKE GROENTE EN FRUIT

In de wereld verspillen we meer dan 30% van al ons voedsel dat we met elkaar produceren. En wist je dat zo’n 10% van het groente en fruit wordt verspild omdat het niet voldoet aan de looks die wij als consument verwachten? Ongelooflijk toch? Want is het zo dat een paprika, aardbei of komkommer minder goed smaakt als het niet de perfect gewenste vorm heeft? Is smaak, versheid en een gezond product niet vele malen waardevoller dan bijvoorbeeld de vorm? We hebben met elkaar ervoor gezorgd dat kwaliteit van onze groente en fruit beoordeeld wordt op basis van looks. Zo ontzettend jammer, zeker in een tijd waarin voedselverspilling niet meer nodig is.

Facts

Even een aantal facts voor je op een rijtje:

  • 1 miljard mensen heeft honger in de wereld
  • Voedsel wat in de VS verspild wordt is is genoeg om deze mensen te voeden
  • Een derde van de totale voedselproductie verspillen. Dat is goed voor  1,3 miljard ton.
  • In Nederland wordt er voor 4,4 miljard euro aan voedsel verspild van oogst TOT consument!

Word Food Clock

Aardig wat van alles wat wordt oogst, haalt het schap in de supermarkt niet eens. Misschien realiseer jij je niet hoe groot de impact van voedselverspilling is. Dan heb ik een mooie eye opener voor je! World Food Clock laat je in een oogopslag zien hoe groot  de verspilling van voeding en gewassen is in de wereld. Bekijk maar eens waar de teller op staat nu het lezen van heel dit artikel. Ik weet zeker dat het je zal choqueren!

VitaMini’s

Waarschijnlijk heb je het zelf niet meer in de gaten, omdat we zo gewend zijn het perfecte stukje groente en fruit in het schap te zien liggen. Om ons heen staat veel in het tegen van het “mooie” stukje fruit of groente. Kijk bijvoorbeeld naar de campagnes van de LIDL. Lidl is al 6 keer uitgeroepen tot “de beste supermarkt in groente en fruit”. Om dit te ondersteunen lanceerde de Lidl de VitaMini’s campagne, ondersteunt met een nieuwe commercial:

Leuke commercial, leuke campagne toch? Voor mij 1 grote MAAR… Waar is het element “smaak” in deze commercial? Het begint eigenlijk al bij de boer, de teler van het fruit of de groente. Deze beoordeelt de kwaliteit (formaat, kleur, schil etc). Vervolgens wordt in het oogsttraject een selectie gemaakt op formaat, gewicht of afmeting. Uiteindelijk pikken wij in het schap ook nog het mooiste appeltje eruit. Veelal wordt er vanuit het grote supermarkt concern of de inkooporganisatie erachter een bepaald ras opgelegd bij de teler. Dit ras wordt geselecteerd op bijvoorbeeld een lange versheid, een constante vorm of een goede kleur. De consument heeft bijvoorbeeld in de keuze van aardbeien, maar 1 soort om te kiezen. Best vreemd eigenlijk als je weet dat er tientallen moderne aardbeienrassen zijn, allemaal met hun eigen smaak.

Mooie initiatieven

Gelukkig zie ik ook kleine bewegingen in de goede richting. Kijk naar de De Buitenbeentjes van de AlbertHeijn. En ander heel mooi initiatief is die van Kromkommer. Hun missie?

“Het redden van al het kromme groente en fruit dat anders niet op ons bord zou belanden.”

“4 Pijlers
De verspilling van groente is een probleem dat niet op zichzelf staat. Het is een symptoom van een voedselketen die niet goed functioneert. Om de verspilling écht op te lossen, moet ook gewerkt worden aan een betere keten.
Kromkommer gelooft in een voedselketen die genoeg, gezond, lekker, eerlijk en duurzaam voedsel maakt voor iedereen. Waarin met transparantie, respect en vertrouwen voor elkaar en de wereld wordt samengewerkt. Wij hebben vier pijlers geformuleerd die volgens ons onderdeel zijn van die betere voedselketen. Zij vormen de basis van al onze activiteiten:

  1. Een nieuwe definitie van kwaliteit. Smaak, gezondheid en veiligheid zijn indicatoren van de kwaliteit van groente en fruit. Zogenaamde perfecte looks zijn dat niet. Bestaande Europese handelsnormen moeten verruimd worden en de consument en retailer moeten hun drang naar ‘perfectie’ los laten. Wij gaan voor diversiteit in het schap. Eenheidsworst is saaaaai.
  2. Een eerlijke prijs voor iedereen in de keten. Iedere speler in de keten van boer tot bord verdient een eerlijke prijs. Producten mogen niet structureel onder de kostprijs verkocht worden. Niet alleen de opbrengst moet eerlijk verdeeld worden, ook de (maatschappelijke) kosten. Denk bijvoorbeeld aan verspilling die ontstaat bij de teler doordat een klant op het laatste moment afzegt. Zo worden alle partijen gemotiveerd om samen na te denken over beter en efficiënter produceren en minder verspillen.
  3. Weet van wie je eet. Transparantie moet het uitgangspunt zijn. De teler en de uiteindelijke afnemer kennen elkaar vaak niet. Als teler, afnemer en consument elkaar kennen, wordt elkaar meer gegund. Ook de consument moet altijd kunnen herleiden waar het product vandaan komt.
  4. Met elkaar. Bouwen aan duurzame langetermijnrelaties staat voorop. Niet alleen tussen de schakels in de keten, maar ook tussen bijvoorbeeld boeren onderling en tussen consument en boer. Door beter samen te werken ontstaat er commitment tussen ketenpartners en kunnen vraag een aanbod beter op elkaar afgestemd worden.”(bron: Kromkommer)

Momenteel maakt het team achter Kromkommer zich hard voor verschillende groentes, waar wie zegt dat zij met zo’n mooie missie in de toekomst niet ook voor fruit, vlees of voeding in de breedste zin van het woord gaan acteren.

Ugly Emoji’s

En wat dacht je de initiatieven van Hungry Harvest? Dit is een Amerikaanse start-up die imperfecte groente en fruit voor een lagere prijs verkoopt. Ze hebben ook de eerste ‘lelijke’ groente- en fruitemoji gemaakt, zodat consumenten kunnen wennen aan het idee dat  niet alle groente en fruit er hetzelfde uit zien en dat ze best imperfect mogen zijn. Het bedrijf hoopt dat de plaatjes van bruine peren, gedraaide wortels en mislukte aardbeien ervoor zorgen dat gebruikers eerder geneigd zijn om producten te eten die er misschien niet perfect uitzien, maar wel lekker smaken. Voor iOS kun je de imperfecte fruit en groente emoji’s hier downloaden. En voor Android? Dat pluis ik nog even uit…

En tot die tijd ik maar het perfecte emoji appeltje  😉

 

 

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: