TIPS VOOR ONDERWEG. EEN LANGE AUTOREIS MET KINDEREN

Heerlijk op vakantie! Wat een fijn vooruitzicht. Als Chief of Planning zorg ik dat ik altijd goed voorbereid op weg ga. Vanwege de carnaval hebben veel mensen vakantie en trekken ze massaal naar de bergen. De sneeuwcondities zijn perfect. Drukte op de wegen dus!

Wat je kunt doen om je reis iets aangenamer te maken.

 1. Vermijd de grootste drukte:

  Frankrijk: grootste drukte tussen 09.00-16.00 uur.
  In Frankrijk staan op zaterdag 10 februari de hele dag files ten oosten van Lyon, op de A40 Mâcon – Chamonix en op de A43 Lyon – Chambéry. Vooral de laatste kilometers van de N90 Albertville – Bourg St. Maurice bij Moûtiers gaan erg traag.
  Duitsland: grootste drukte tussen 09.00-15.00 uur.|
  In Duitsland wordt het vrijdagmiddag de 9e februari al druk. Vervolgens is het zaterdagochtend aansluiten in de files op de A5 Karlsruhe – Bazel, A7 Ulm – Füssen, A8 Stuttgart – München en op de A93 tussen Rosenheim en Kufstein.
  Oostenrijk: grootste drukte tussen 09.00-16.00 uur
  In Oostenrijk wordt het vooral zaterdag 10 februari filerijden op de Fernpas, de B179, tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg – Villach, op de A12 tussen Kufstein en Landeck en op de toegangsroutes naar de skigebieden in Tirol, Voralberg en Salzburgerland loopt het verkeer op veel plaatsen vast.
  Zwitserland: grootste drukte tussen 09.00-16.00 uur|.
  In Zwitserland zijn de A1 Zürich – Bern en de A2 Bazel – Chiasso bij de Sint Gotthardtunnel de belangrijkste knelpunten.

 2. Ben op de hoogte

  Check voorafgaand bijvoorbeeld de speciale site van de ANWB waar je de meest actuele verkeersinformatie vindt in Duitsland bijvoorbeeld. https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/duitsland
  Of nog beter, volg via twitter (@ANWBEuropa) de actuele Europese verkeersinformatie.

 3. Reis in je eigen tempo

  Bepaal zelf hoe vaak en hoelang je pauzeert. Misschien pak je tussendoor wel een overnachting zodat je niet direct 900 km in 1 keer hoeft af te leggen. Kinderen moeten nu eenmaal hun energie kwijt. Gebruik je pauzes dus om deze energie te lossen. Ga uitgebreid picknicken, neem een springtouw mee of breng even een bezoekje aan een speeltuintje. In Duitsland zie je er veel bij grote tankstations waar vaak ook een restaurant zit. Of verlaat de snelweg even en duik een speeltuintje in bij een dorpje. En geloof me… zolang de kinderen het fijn hebben, geniet je zelf ook meer.

 4. Lekker zitten

  Zeker bij lange autoritten zorg ik altijd dat ze een lekker dekentje en een fijn kussentje hebben, zodat ze fijn kunnen zitten of liggen. Knuffeltjes, poppen etc. doet wonderen!

 5. Speelgoed voor onderweg

  Wij zetten tussen de kinderstoelen altijd een tas met daarin speelgoed voor onderweg. Zo kunnen ze lekker zelf uitkiezen waar ze mee willen spelen. Ze mogen deze tas zelf altijd klaarmaken. Ook koop ik altijd een kleinigheidje wat ze tijdens de reis mogen uitpakken. En alle schermpjes (tablet, spelcomputer etc.) doen het ook goed.

 6. Samen spelletjes doen

  Je kent ze vast wel: ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘ik ga op reis en ik neem mee’ en ‘Wie ben ik’. Laatst heb ik een auto bingo gedownload. Steeds als ze iets voorbij zien komen, mogen ze het afstrepen. Hebben ze BINGO dan volgt er iets lekkers bijvoorbeeld. 🙂

 7. Wagenziek?

  Ik heb hier zelf altijd, nog steeds dus 😐  last van. En ik kan me als kind nog goed herinneren hoe ellendig ik me gedurende de 9 uur reis voelde. Houd hier dus rekening mee als je kindje er last van heeft. Trek rustig op met de auto, ventileer je auto goed, drink geen koolzuurhoudende dranken etc. En vergeet geen verfrissingsdoekjes of wegwerp washandjes,  plastic zakken (voor de zekerheid) en gebruik eventueel reistabelletjes. Je apotheek kan je hier goed over adviseren.

En nu, op naar de sneeuw!

 

Gepubliceerd door

Stephanie van den Boogaard

By Stephanie van den Boogaard | @love2bemomcom. Oprichtster van LOVE2BEMOM.COM: “Sinds ik kinderen heb ben ik een enorme speurneus geworden. Zoektochten naar reizen, hotels, uitjes voor kinderen. Inspiratie op doen voor interieur metamorfoses, maar ook het combineren van kids en business. Al deze zoektochten, inspiratie en ervaringen wil ik met jou en andere ambitieuze moeders delen!"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.